fbpx

Salaris in bitcoin

Hi, wij zijn Immensus. Franchisenemer van 16 Domino’s vestigingen en daarnaast eigenaar van verschillende horecaconcepten. 

 

Ook bieden we backoffice diensten aan, waaronder salarisadministratie voor onze eigen ondernemingen en voor andere Domino’s- en horecaondernemers. Hierdoor kunnen meer dan 1000 in- en externe medewerkers kiezen voor een salaris in bitcoin! Op deze pagina’s vertellen we je meer over de mogelijkheden voor een bitcoin-salaris.

In het kort

We bieden al onze medewerkers de mogelijkheid om (een deel van het) salaris in bitcoin te ontvangen. Ook de medewerkers van ondernemers en bedrijven die zijn aangesloten bij onze salarisadministratie kunnen hier gebruik van maken.

 

Het gaat dan alleen om het gedeelte van het salaris dat boven het minimumloon valt. Daarbij bieden we Domino’s Pizza medewerkers ook de optie om fooien, die worden gegeven bij bestellingen via dominos.nl, ook in bitcoin uitbetaald te krijgen.


Omdat Immensus elke maand op een vast moment inkoopt kunnen de kosten lager worden gehouden. Hierdoor kunnen medewerkers zelfs met bedragen onder de 5 euro per maand al bitcoin kopen! Daarnaast wordt op deze manier elke maand automatisch weer een beetje bijgekocht.

 

De keuze ligt helemaal bij de medewerker zelf. En voor de minderjarige medewerkers geldt uiteraard: de keuze voor bitcoin kan alleen gemaakt worden met toestemming van de ouders. Kiest de medewerker voor betaling in bitcoin? Dan is de uitbetaling op hetzelfde moment als het ‘normale’ salaris en staat het gewoon op de loonstrook.

De veelgestelde vragen op een rij

Waarom doet Immensus dit?

We zijn een modern bedrijf met veel jonge medewerkers en willen voorop lopen door dit aan te bieden. We willen hiermee graag een rol spelen in de financiële bewustwording van een grote groep jonge mensen. Naast het feit dat dit een interessante manier van sparen is, stimuleren we medewerkers zo ook om op onderzoek uit te gaan. 

 

Je komt dan snel vraagstukken tegen als: wat is geld? Wat was geld vroeger en wat is het nu? Wat was de goud standaard? Wat is inflatie? Of je vervolgens wel of niet ervoor kiest om een deel van het salaris in bitcoin te krijgen staat er eigenlijk los van, maar de ontdekkingstocht zelf kan al heel waardevol zijn!

 

We willen hiermee ook laten zien dat bitcoin voor iedereen toegankelijk is. Je bent niet te laat omdat de prijs op tienduizenden euro’s per bitcoin staat. Kleine bedragen tellen ook mee, want je hoeft geen ‘hele’ bitcoin te kopen! Én je bent niet te laat omdat de prijs ‘hoog’ staat en je geen tienduizenden euro’s hebt. Kleinschalig instappen is op deze manier heel goed mogelijk!

Is het bitcoin-salaris verplicht?

Nee. Het is expliciet niet een advies van Immensus Holding, haar dochterbedrijven of de directie/het management om te investeren in bitcoin of andere cryptocurrencies. We bieden deze optie en faciliteren de mogelijkheid om goedkoop en kleinschalig maandelijks in te kopen. Het is aan de medewerker zelf (of de ouder(s)/voogd(en) in het geval van een minderjarige medewerker) om deze keuze te maken. Doe dus vooral goed je eigen onderzoek en maak je eigen keuze.

Welke kosten zijn er voor een medewerker?

Er worden geen kosten in rekening gebracht voor de keuze om salaris in bitcoin te ontvangen of om dit weer stop te zetten.


Er worden wel kosten in rekening gebracht voor:

– Het heractiveren van salaris in bitcoin, in het geval je hier wel eerder gebruik van hebt gemaakt, maar stop hebt gezet.

– Het doorvoeren van wijzigingen aan de hoogte van deel wat in bitcoin wordt uitbetaald.


Hier kunnen administratiekosten worden gerekend tot een maximum van €5,- (verrekend met salaris) per wijziging. Dit doen we om te voorkomen dat we het bitcoin-salaris maandelijks moeten aan- en uitzetten. Stopzetten is uiteraard altijd kosteloos.

Waarom salaris in bitcoin in plaats van zelf bitcoin kopen met het salaris?

Het is, vanwege bijvoorbeeld transactiekosten, in de meeste gevallen niet aantrekkelijk om periodiek met kleine bedragen bitcoin te kopen. Hierdoor wordt er vaak gekozen voor eenmalige grotere investeringen of blijft het buiten handbereik van mensen die er wel aan zouden willen beginnen. Omdat Immensus elke maand op een vast moment inkoopt kunnen de kosten lager worden gehouden en neemt Immensus deze zelfs voor eigen rekening*.

 

Hierdoor kun je zelfs met bedragen onder de 5 euro per maand al bitcoin kopen! Daarnaast wordt op deze manier elke maand automatisch weer een beetje bijgekocht. Dit wordt ook wel een Dollar Cost Averaging (DCA) methode van investeren genoemd, die vaak wordt aangeraden als goede strategie. Echter, zie je vaak dat bedrijven die dit automatisch voor je doen hier relatief hoge transactiekosten voor rekenen, of dat mensen de discipline missen om dit zelf structureel te blijven doen.

 

Doe vooral ook zelf onderzoek naar Dollar Cost Averaging en bepaal zelf of dit ook goed bij jouw situatie past. Het is uiteraard altijd mogelijk om zelf bitcoin te kopen van je salaris in euro’s, in plaats van als onderdeel van jouw loon.

 

*Gedurende de salarisbetalingen van 2021. Afhankelijk van het aantal deelnemers, de hoogte van de bedragen en de daadwerkelijke kosten behoudt Immensus zich het recht voor om (een deel van) de kosten door te belasten. Uiteraard heeft elke medewerker op zo’n moment (net zoals op ieder ander moment) de mogelijkheid niet langer deel te nemen aan het ontvangen van salaris in bitcoin.  

Hoe zit het met bitcoin en belasting?

In principe wordt het bezit van bitcoin alleen belast in box 3. Dat is net zoals spaargeld op je bankrekening, aandelen, etc. waarbij er in 2021 een heffingvrij vermogen van 50.000 euro geldt (je betaalt dus belasting over al je bezittingen min je schulden boven de 50.000 euro, gemeten op 31 december 2020).

 

In de meeste gevallen zal je dus waarschijnlijk niet snel belasting hoeven te betalen over je bitcoin, maar dit is toch goed om te weten. Ben je minderjarig? Dan kan het zijn dat jouw bezittingen worden meegerekend bij het bezit van één of beide ouder(s)/voogd(en) en dat zij hier belasting over moeten betalen. Elke persoonlijke situatie kan net anders zijn, dus ook hierbij geldt weer, doe vooral zelf onderzoek naar jouw persoonlijke situatie en win eventueel advies in bij een accountant of fiscalist als je twijfelt. 

 

Op de website van de Belastingdienst zijn ook antwoorden te vinden op veelgestelde vragen over dit onderwerp.

 

Belastingdienst.nl: Cryptovaluta (zoals bitcoins)

Belastingdienst.nl: Bezittingen en schulden van minderjarige kinderen

Belastingdienst.nl: Belasting betalen over uw vermogen

Heb je nog andere vragen?

Neem contact met ons op. Je kunt ons bereiken via info@immensus.com of bellen naar 030 752 2271. We helpen je graag verder.

Meer informatie voor

Je werkt op dit moment bij een van de aangesloten Domino's vestigingen of horecaconcepten en wil meer weten over salaris in bitcoin.

Je werkt op dit moment nog niet bij ons en wil dat graag. Of je werkt bij een nog niet aangesloten Domino's of horecazaak.

Een (minderjarige) jongere waar u verantwoordelijk voor bent werkt bij een van de Domino's vestigingen of horecazaken.

Ook interessant voor jouw organisatie?

Heb je zelf een Domino’s of een andere onderneming in de horeca sector? Dan kun je bij ons terecht voor salarisadministratie, inclusief het bitcoin-salaris.